Renovatie en uitbreiding wooncomplex Rotterdam

SITUATIE

Het HKT blok in de wijk Blijdorp in Rotterdam heeft een rijk vormgegeven gevel met terugliggende kozijnen, erkers en verdiepte portieken. Betonnen banden verbinden de verspringende gevelelementen en geven het gebouw een prachtige horizontaliteit. Doordat het gebouw zich nog in hoge mate in originele staat bevindt, is een groot deel van de glas-in-loodramen nog aanwezig. Het blok bevindt zich in een beschermd stadsgezicht. De woningen hadden vaak nog hun oorspronkelijke alkoofopzet waarbij de woonkamer zich aan de achtergevel bevond en een slaapkamer aan de voorgevel. De tussenkamer werd vroeger als tweede slaapkamer gebruikt en was met schuifdeuren afgesloten waardoor overdag een doorzonkwaliteit mogelijk was.

Het blok heeft echter sinds de bouw in 1934 vrijwel geen structurele verbeteringen gekregen. De douches zijn later ingebouwd, niet geventileerd en bevinden zich in trapkasten. Isolatie is geheel afwezig. De rookgaskanalen van de later geplaatste ketels lopen als een wirwar over de achtergevels. Het blok vertoont veel achterstallig onderhoud en de brandveiligheid voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen.

De typische Rotterdamse bajonetontsluiting levert relatief kleine woningen op met veel (ongebruikte) bergruimte op de zolders.

UITGANGSPUNTEN

Vanuit de woningcorporatie bestond de wens om het blok te moderniseren en deze gasloos te verwarmen (energielabel A). Tevens bestond de wens om extra woningen toe te voegen. Vanuit het huidige bouwbesluit dienden alle slaapkamers aan de gevel te liggen waardoor een alkoof niet meer te realiseren was.

Met de bewonerscomissie is uitgebreid gezocht naar woningplattegronden die de oorspronkelijke doorzonkwaliteit mogelijk hielden. Het bereiken van voldoende daglicht in de woningen stond hoog op de wensenlijst van de bewoners.

UITWERKING

In ons voorstel worden de woningen volledig opnieuw opgebouwd met enkele het behoud van voorgevels, vloeren en woningscheidende wanden. De plattegronden zijn geoptimaliseerd voor zo veel mogelijk woonoppervlak. De zolders worden getransformeerd tot woningen. Op deze wijze worden 14 volwaardige woningen aan het programma toegevoegd. Aan de achterzijde van de woningen zijn de bestaande balkons in het woonprogramma opgenomen. De gehele achtergevel wordt hiervoor verwijderd en nieuwe balkons worden aan de gevels opgehangen. De helft van het aantal trappenhuizen vervalt voor een efficiëntere indeling. Op deze manier neemt het gebruiksoppervlak toe van 3700m2 tot 4400m2. Het aantal woningen stijgt van 60 naar 74.

In eerste instantie zouden de woningen worden aangesloten op het stadswarmtenet maar nadat de aanbieder zich terugtrok is er gezocht naar een alternatief systeem. Deze is gevonden in het plaatsen van een individuele water-water warmtepomp met een gedeelde, vierhonder meter diepe bodemlus per 4 woningen. De installaties zijn ontworpen door Giesbers. De voor- en achtergevels en dakpakketten halen nieuwbouwisolatienormen. Door toepassing van 3 zonnepanelen per woning wordt een zeer energiezuinige woning bereikt.

De kozijnen in de voorgevels dienden geheel te worden vervangen. In samenspraak met Mol kozijnen is een intrekkozijn uitgewerkt dat in de bestaande kozijnen wordt geplaatst. Deze zijn zodanig geprofileerd dat deze de bestaande kozijnen vrijwel identiek benaderen. De bestaande glas-in-loodramen zijn gerestaureerd en voorzien van HR++ achterzetramen. Door het toepassen van een warmte-terugwin-installatie zijn geen ventilatieroosters in de gevel nodig.

Het resultaat is een zorgvuldig gerenoveerd blok met woningen die qua comfort en energiezuinigheid op nieuwbouwniveau zijn gerealiseerd terwijl de voorgevel vrijwel identiek is. gebleven aan het oorspronkelijke beeld.

opdrachtgever:

HefWonen

locatie:

Rotterdam, Heemskerk- De Kempenaer- en Talmastraat

ontwerp:

2018

Uitvoering:

2024-2025

hoofdaannemer:

Van Omme & De Groot, Rotterdam