Woninguitbreiding Gorssel

Situatie

In het Achterhoekse dorp Gorssel heeft CHNL Architecten opdracht gekregen om een vrijstaande woning, in hoofdlijnen bestaand uit een rechthoekige plattegrond met een stijl zadeldak, op de begrane grond uit te breiden met een serre (vervanging van een bestaande kleinere serre).

De woning is door de huidige eigenaar in de tachtiger jaren al verlengd, waarbij het archetypische huis naar de achterzijde is uitgebreid. De gevraagde uitbreiding van het huis heeft enkel betrekking op het vergroten van de begane grond.

Uitwerking

De opdracht zelf bleek enigszins ambivalent. Er was aan de ene zijde behoefte aan een uitbreiding die de lichtinval in de woonkamer niet zou belemmeren. Anderzijds moest de serre voldoende beschutting bieden tegen de zon, voldoende bergruimte bieden voor een kleine bibliotheek en privacy waarborgen naar de straatzijde.

De oplossing is gevonden in het ontwerpen van een steenachtig basement welke, doorbroken met glaspartijen, het dak draagt. Het dak zelf bestaat uit een traditionele platte constructie waarover een brede lichtstraat daglicht doorlaat om de woonkamer van voldoende licht te voorzien. Het dak loopt met de lichtstraat enkele meters verder naar achteren door dan de uitbouw zelf. Hierdoor ontstaat een overgangszone tussen binnen en buiten.

De straatzijde van het bestaande pand wordt gekenmerkt door een verfijnde kozijnindeling. Deze thematiek is in de verdeling van de openingen van de serre overgenomen.

opdrachtgever:

Familie Kempink

locatie:

Gorssel

ontwerp:

2008

oplevering:

2010

hoofdaannemer:

Aannemingsbedrijf Huisman BV