Woningrenovatie Rotterdam

Untitled_HDR20.jpg

Situatie

Deze in 1903 in Jugendstil gebouwde Rotterdamse benedenwoning is in 2011 aangekocht. Door jarenlange inwerking van vocht en zwammen was de houten draagconstructie van het achterhuis grotendeels aangetast. Oorspronkelijke detaillering ontbrak en verbouwingen hadden het gebouw verder aangetast. Hierdoor was de toch al niet goed van daglicht voorziene bedrijfswoning erg donker. In het midden van de woonkamer bevond zich een betonnen werkplaats van een tandtechnisch laboratorium.

Uitgangspunten

De opdrachtgeefster wilde de woning haar oorspronkelijke charme teruggeven. Daarnaast diende de woning van alle moderne comfort te zijn voorzien en meer licht toevoegen. CHNL is bij dit project als bouwheer opgetreden. Dit hield in dat alle (onder)aannemers direct door de architect zijn aangestuurd en een hoofdaannemer daarmee niet noodzakelijk was.

Uitvoering

De achtergevel is grotendeels weg gebroken en de kleine patio is bij de keuken en woonkamer betrokken. Daarnaast is de kunststof achterpui vervangen door een houten exemplaar met oorspronkelijke detaillering. Met deze ingrepen is een zee van licht in de woonkamer gebracht. Met een extra trap is een dakterras ontstaan.

Extra aandacht is besteedt aan de geluidsisolatie van de woning. Door het toepassen van een vrij overspannend, brandwerend stuukplafond is een bouwbesluit geluidisolatiewaarde gehaald.

Gedurende de verbouwing is het gehele pand voorzien van hoogwaardige isolatie, HR++ glasisolatie en een HR CV installatie. Tevens is het huis voorzien van mechanische ventilatie volgens bouwbesluitnormen. Veel aandacht is besteed aan het wegwerken van de installatie zodat de ruimtes hun oorspronkelijke voorkomen hebben behouden.

Het resultaat van deze inspanning is een woning welke qua karakter alle oorspronkelijke kwaliteit heeft teruggekregen. Hier bovenop is het een volledig geïsoleerde (energielabel A) woning geworden het comfort en afwerkingsniveau van een nieuwbouwwoning.

Opdrachtgever:

Mw R.E. Verboon.

Locatie:

Rotterdam

Ontwerp:

2011 i.s.m. ir. C.J.E. Pollemans

Oplevering:

2012

Hoofdaannemer:

CHNL architecten

Uitvoering:
onstructie en isolatie:
KW schilder & onderhoud, Rotterdam
ozijnen:
Den Hoed aannemers, Bergambacht
eglazing:
tokvis Glas, Bergambacht