Prijsvraag Hotel Park

Situatie

Het Zwitserse kuuroord Heiden, gelegen aan het Bodenmeer, heeft te maken aan een terugloop van toerisme. De gemeente en lokale ondernemers hebben de handen ineen geslagen om het dorp een nieuwe impuls te geven. Hiervoor is een prijsvraag uitgeschreven waarin het ontwerp van een hotel en een nieuwe stedenbouwkundige en landschappelijke invulling werd gevraagd. De locatie van het toekomstige hotel was direct naast de Kursaal, een cultureel centrum en hart van het dorp, gelegen. Dit bijzonder gebouw is een strakke modernistische volumecompositie die door zijn vorm een dominante plaats in het dorpspark in neemt.

Uitgangspunten

Het programma bestaat uit een hotel met de gebruikelijke hotelfaciliteiten, conferentiefaciliteiten, 50 kamers en een grote parkeergarage die moet aansluiten op een eerder geplande garage.

Uitwerking

Door de beperkte bebouwingscontour was het noodzakelijk om het gebouw over vijf verdiepingen te ontwerpen. Dit zou echter een veel te zwaar volume betekenen ten opzichte van de aangrenzende bebouwing. Door glooiing in het maaiveld was het mogelijk om een laag ondergronds te plaatsen met behoud van daglicht in een deel van te souterrain. Tevens bood dit de mogelijkheid om het souterrain en de begane grond ruimtelijk te koppelen doormiddel van twee vides.

Hoewel het volume inmiddels een verdieping verlaagd was bleek het nog altijd qua schaal onvoldoende aan te sluiten op zijn omgeving. Om deze reden is het hoofdvolume in drieën opgedeeld zodat er drie volumes met gelijk gelijke afmetingen als de typerende bebouwing ontstond. Deze verschillende volumen werden door middel van glazen corridors met elkaar verbonden.

Als materiaal is gekozen voor een geëngobeerde zwarte steen. Dit geeft het gebouw een bescheiden voorkomen in het park en concurreert niet met de witte Kursaal. Uitstekende koppen in het metselwerk vormen patronen van bomen waarmee op subtiele wijze de naam van het hotel in de ornamentiek terug komt.

Visualisaties: Studio D11

opdrachtgever:

Hotel Park

locatie:

Heiden (CH)

ontwerp:

2012

oplevering:

niet geselecteerd

hoofdaannemer:

-