Herbestemming school tot atelier M&vW

Situatie

De voormalige Bavinckschool uit 1927 is sinds enkele jaren in gebruik als architectenbureau. Het bureau had behoefte aan meer ontwerpruimte en wilde daarom de zolder verbouwen tot dubbele atelierruimte met bibliotheek en archief. Begin jaren tachtig is de zolder opgedeeld in verschillende kleine ruimten met een verlaagd systeemplafond. In samenspraak met de eigenaren is tot een nieuw ruimtelijk ontwerp gekomen.

Ruimtelijke indeling

Door het verwijderen van het verlaagde syteemplafond is de draagconstructie weer volledig in het zicht gebracht. In het dak zijn enkele daglichtopeningen toegevoegd. Hiernaast is de ruimte opengebroken en zijn enkele wanden vervangen door glazen afscheidingen. Langs het centrale trappenhuis zijn twee volumes voor de natte groepen en een maquetteruimte als orthogonale blokken in het dak geschoven.

Materialisatie

De messingkleurige metallic dakafwerking sluit aan op de eerder gerestaureerde verdiepingen welke worden gekenmerkt door een rijk kleurgebruik in wandafwerkingen en binnenschilderwerk. De oostelijke kopgevel wordt geheel bedekt door de bibliotheek. De blokken met de natte cellen en de maquetteruimte zijn van binnen in een citroengele hoogglanscoating afgewerkt. De buitenzijde van deze doosjes is uitgevoerd met een rode linoleum vloerbedekking met krokodillenleer patroon. De aanlichting van de ruimte heeft veel aandacht gekregen. De gekozen armaturen (Louis Poulsen) bestaan uit semitransparante ringen die van boven worden aangelicht. De lichtspreiding van deze lampen zorgt voor voldoende aanlichting van de werkplekken en reflecteert naar het plafond.

opdrachtgever:

Molenaar & Van Winden architecten

locatie:

Delft

ontwerp:

2006

oplevering:

2007

hoofdaannemer:

C.M. Lalleman en zonen B.V.