Herbestemming restaurant tot woonhuis Rotterdam

Situatie

In het centrum van Rotterdam, aan een singel nabij het museumpark, bevindt zich aan de Eendrachtsweg een woningblok waarvan alle afzonderlijke panden op de rijksmonumentenlijst staan. Een van deze woningen in Franse renaissance stijl is in 2004, in sterk vervallen staat, particulier aangekocht. Men heeft tot doel gesteld om het pand, waarin tot dan toe een restaurant gevestigd was, voor eigen bewoning geschikt te maken.

Uitgangspunten

Het ontwerp wordt, naast intensief restauratiewerk, gekenmerkt door enkele grotere ingrepen. De uit kunststof beplating opgetrokken uitbouw aan de achtergevel wordt vervangen door een modern gedetailleerde serre/veranda. Op de bel etage worden de schouwen teruggebracht, de rijkelijk gedecoreerde plafonds en kroonlijsten hersteld en wordt de oorspronkelijke structuur teruggebracht.

Als gevolg van de hoogte van het pand en de ligging van de tuin op het Oosten, is de laatste gedurende het grootste gedeelte van de dag in de schaduw gelegen. Om deze reden is gekozen voor het plaatsen van een dakterras in het zadeldak. Door toepassing van glas in de aansluitende vakwerkliggers, kan direct zonlicht de slaapverdieping binnentreden.

opdrachtgever
Familie Duran

locatie
Rotterdam

ontwerp
2005

oplevering
2006

hoofdaannemer
Den Hoed aannemers bv, Bergambacht