Herbestemming kantoor tot winkel en woningen te Delft

Situatie

De eerste kapsalon van Hype is begin 2003 verhuisd naar een negentiende eeuwse fabriek annex winkel in het centum van Delft. Het gebouw was in de loop van de twintigste eeuw veel van haar charme verloren. De oorspronkelijke kozijnen waren in de jaren zeventig vervangen door twee aluminium elementen. Dit had het gevelbeeld zodanig aangetast, dat het niet meer mogelijk was om hierin een moderne winkel te vestigen.

Naast het feit dat er een nieuwe invulling aan de gevel gegeven moest worden, verlangde het programma een separate entree voor de nieuwe bovenwoningen. Inrichting van de winkel behoorde niet tot de opgave.

Uitwerking

Door de entree van de bovenwoningen enkele meters naar achter te verplaatsen en de wand van de entree in glas uit te voeren, ontstaat een doorkijk naar de winkel. De gevelopening voor de winkel is in glas uitgevoerd. De 3,5 meter hoge glazen dubbele deur is minimaal gedetailleerd. Sloten zijn opgenomen in de deurgreep. Een enkele natuurstenen trap over de gehele breedte van het pand, ontsluit zowel de entree naar de bovenwoningen als de winkel. Vanzelfsprekend leidt de moderne invulling van de klassieke gevel tot een contrastrijk geheel.

opdrachtgever:

Bouwbedrijf De Waal

locatie:

Delft

ontwerp:

2002

oplevering:

2003

hoofdaannemer:

Bouwbedrijf De Waal