Herbestemming fabriekshal tot dubbel woonhuis Delft 

Situatie

Aan de Lange Geer in Delft staat de voormalige plateelbakkerij de Griekse A. Deze was gedurende de voorbije eeuwen één van de 16 producenten van Delfts blauw aardewerk. 

Nadat het gebouw haar oorspronkelijke functie heeft verloren heeft het uiteenlopende bestemmingen gehad. Een onderdeel van de bakkerij betreft een fabriekshal uit de 19/20e eeuw.

De hal ligt aan één zijde tegen de Nederlands hervormde kerk, aan één zijde tegen de toren van de Griekse A en aan twee zijden vrij aan de binnenhof, gevormd door het Achterom, de Breestraat en de Lange Geer.

We hebben twee ruime woningen ontworpen. De eerste fase is afgerond in 2008 de tweede fase in 2016.

Uitgangspunten

60% van het geveloppervlak van het gebouw sluit direct aan op bestaande bebouwing. Door het gesloten karakter van het gebouw waren substantiële ingrepen nodigom de woningen van voldoende daglicht te voorzien. Daglicht is daardoor één van de belangrijkste uitgangspunten van het ontwerp geworden. Door de gevel aan de noordzijde te voorzien van grote openingen, het introduceren van een patio en het toevoegen van daklichten is een zee van licht ontstaan.

Het programma van eisen behelsde daarnaast zoveel vertrekken dat de vrije daglichttoetreding weer teniet zou zijn gedaan indien we de gehele ruimte weer hadden opgedeeld in kamers. Om deze reden is besloten om het gebouw met enkele orthogonale volumes te doorsnijden.

Uitwerking

Door deze volumes slechts deels op de begane grond te laten rusten ontstaat een vrije plattegrond waarin een spannende afwisseling van dubbel hoge en juist meer beschutte ruimtes ontstaat. Er wordt veel aandacht besteed aan het zichtbaar houden van de industriële draagstructuur. Deze bestaat uit een reeks spanten, opgebouwd uit stalen trekstangen, gietijzeren drukstaven en houten liggers.

De gehele constructie is van binnenuit geïsoleerd met uitzondering van het dak waar de isolatie bovenop het dakbeschot is geplaatst.  De geïntroduceerde volumes zijn voorzien van een onafgewerkte, zeer milieuvriendelijk verduurzaamde houten gevelbekleding.

foto's: ©Katja Effting www.katjaeffting.nl

Opdrachtgever
Familie Hoevenaar/Raemdonck

Locatie
Delft

Ontwerp
2007

Oplevering
2008

Hoofdaannemer:

Den Hoed Aannemers, Bergambacht