Herbestemming fabriekshal tot dubbel woonhuis Delft - 2e fase

Situatie

Aan de Lange Geer in Delft staat de voormalige plateelbakkerij de Griekse A. Deze was gedurende de voorbije eeuwen één van de 16 producenten van Delfts blauw. Nadat het gebouw haar oorspronkelijke functie heeft verloren heeft het uiteenlopende bestemmingen gehad. Een onderdeel van de bakkerij betreft een fabriekshal uit de 19/20e eeuw.

Uitgangspunten

Deze fabriekshal bestaat uit vier nagenoeg gesloten wanden van 14 bij 28 meter, afgedekt door een flauw hellend zadeldak. Daglicht komt enkel naar binnen via een lichtstraat in de nok en enkele openingen in de kortste gevel. De hal ligt aan één zijde tegen de Nederlands hervormde kerk, aan één zijde tegen de toren van de Griekse A en aan twee zijden vrij aan de binnenhof, gevormd door het Achterom, de Breestraat en de Lange Geer.

Uitwerking

CHNL architecten heeft twee ruime woningen in deze monumentale hal ontworpen. De eerste fase is afgerond in 2008. Incidenteel steken volumes door het dak om de nodige verdiepingshoogte te halen. Er wordt veel aandacht besteed aan het zichtbaar houden van de industriele draagstructuur. Deze bestaat uit een reeks spanten, opgebouwd uit stalen trekstangen, gietijzeren drukstaven en houten liggers. Door verschillende vides, patio's en daglichtopeningen toe te voegen opent het gesloten volume zich naar de binnenhoven toe en kan daglicht de gehele woning betreden. De 2e fase, waarbij de tweede woning wordt toegevoegd in het achterste deel van de fabriekshal, is momenteel afgerond. 

De transformatie van de fabriekshal aan de Lange Geer in Delft is ingezonden voor de NRP Gulden Feniks, een prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. Bekijk de inzending hier.

Opdrachtgever
Familie Hoevenaar

Locatie
Delft

Ontwerp
2007

Oplevering
-

Hoofdaannemer:

-