Verbouwing woning Amsterdam

Situatie

Deze woning, ontworpen door A.J. van der Steur, is gelegen aan de Keizersgracht te Amsterdam. De woning kenmerkt zich door een ruime begane grond met doorlopende tuin aan de achterzijde. Het souterrain fungeert als slaapverdieping en heeft door een gebrek aan daglichttoetreding een koude, weinig sfeervolle ambiance. De uitdaging is het samenvoegen van deze verdiepingen om zo een warm en ruimtelijk dubbellaags appartement te creëren. 

Uitgangspunten

De huidige indeling kenmerkt zich op de begane grond door een open plattegrond. De sprekende draagstructuur van kolommen en liggers is zeer duidelijk aanwezig en dat beeld dient behouden te worden. Daarnaast dient binnen deze open plattegrond een gezin goed te kunnen functioneren zonder dat geluid een overlastgevende factor is.

Uitwerking

De twee woonlagen zijn intern met elkaar verbonden door het toevoegen van een nieuwe trap. Deze trap wordt ingezet als een bijzonder element die keuken en woonruimte van elkaar scheidt zonder hiermee de ruimtelijke kwaliteit en open structuur van de verdieping te verliezen. Door een vide te introduceren op de plaats van de huidige trap wordt het souterrain voorzien van natuurlijk licht. Hierdoor ontstaat een prettige tweede woonruimte op deze verdieping. Een glazen scheiding, uitgevoerd in de oorspronkelijke stalen detaillering van het gebouw maakt het gelijktijdig gebruik van de verschillende lagen mogelijk zonder dat er overlast optreedt. Door in het souterrain de lichtopeningen en de buiten gelegen koekoeken te vergroten ontstaat direct uitzicht in de tuin.

Visualisaties: CHNL architecten

opdrachtgever:

Particulier 

locatie:

Amsterdam

ontwerp:

2014

hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Wever v/h Lutter & Lotgering b.v., Amsterdam