Ver- en aanbouw woning Delft

Situatie

CHNL architecten leidt de ver- en aanbouw van deze voormalige Westlandse tuinderswoning uit 1920. De woning is reeds uitgebreid in 1940. In de nabije toekomst zal een groot gezin intrek nemen in deze dijkwoning, waardoor uitbreiding van de woning gewenst is. Dit zal gebeuren via toevoeging van een derde bouwvolume. 

Uitgangspunten

Belangrijk in het ontwerp is het vormen van een eenheid in beeld. Het nieuwe bouwvolume dient niet te onderscheiden te zijn van het bestaande. Een duurzame insteek is belangrijk in zowel de aanpak voor het bestaande als voor het nieuwe bouwvolume. 

Uitwerking

Om ervoor te zorgen dat oud en nieuw niet van elkaar te onderscheiden zijn heeft CHNL in de voorbereiding zorgvuldig aandacht besteed aan de detaillering. Dit is in het exterieur onder andere terug te zien in de aansluiting van kozijnen en deuren. Bestaande spekbanden en hanekammen  zijn gereconstrueerd en komen terug in de detaillering van het nieuwe volume. De duurzame insteek uit zich in het plaatsen van een warmtepomp die is gekoppeld aan een zonneboiler en PV panelen. Hiermee is de gehele woning onafhankelijk van het gasnet. Daarnaast zal het bestaande volume worden voorzien van na-isolatie om te voldoen aan de huidige bouwtechnische eisen. 

 

Visualisaties: CHNL architecten

opdrachtgever:

Familie van Velthoven/Schouten

locatie:

Delft

ontwerp:

2014

hoofdaannemer:

Timmerbedrijf Engelen Delft